English   Deutsch   STAM Hout Pallets & Kisten BVSTAM Hout Pallets & Kisten BV STAM Hout Pallets & Kisten BVSTAM Hout Pallets & Kisten BV STAM Hout Pallets & Kisten BV
STAM Hout Pallets & Kisten BV STAM Hout Pallets & Kisten BV STAM Hout Pallets & Kisten BV STAM Hout Pallets & Kisten BV

   

De geschiedenis van een oud Dordts familiebedrijf

In 1946, vlak na de Tweede Wereldoorlog, richtte de heer Wim Stam Sr. in Dordrecht een eenmanszaak op, die later zou uitgroeien tot het huidige familiebedrijf Stam Hout Pallets & Kisten B.V.. Hij begon destijds met het ophalen en slopen van houten glaskisten en verkocht het hout vervolgens weer door aan diverse opkopers.

Zijn zoon Leendert Stam Sr., die al vanaf jonge leeftijd meehielp in het bedrijf, nam de onderneming in 1961 over. Overtuigd van de vele mogelijkheden van hout, startte hij, naast de vertrouwde houthandel, met de productie van kisten en kratten. Na de opkomst van de chemie sector in het Dordtse en Rotterdamse havengebied eind jaren zestig, werd er tenslotte begonnen met de productie van houten pallets. 

Na een aantal verhuizingen in de Dordtse binnenstad, betrok de onderneming een nieuw pand aan de Daltonstraat op het industrieterrein Dordtse Kil I. De snelle groei van de onderneming maakte het in 1972 noodzakelijk een extra hal neer te zetten, waarna er in 1977 een volledig nieuwe fabriek gebouwd werd op hetzelfde industrieterrein.

Een aantal mijlpalen uit de volgende periode:

  • 1986
    Het 40-jarig jubileum van Stam Hout Pallets & Kisten B.V.
  • 1988
    De aanschaf van de eerste gesloten groot-volume auto op een Volvo FL7-chassis in Nederland.
  • 1990
    Het als eerste pallets- en kistenproducent in Nederland behalen van het ISO 9002-certificaat. 

Stam Hout Pallets & Kisten B.V. groeide onvermoeibaar door. Ook de panden aan de Daltonstraat werden te klein. In 1994 betrok de onderneming daarom het huidige pand aan de Bunsenstraat op het industrieterrein Dordtse Kil II. Hier heeft de onderneming de beschikking over een locatie van ruim 10.000 m2 met een productie- én opslaghallen. Daardoor heeft Stam Hout Pallets & Kisten B.V. nu, naast het droge vervoer, ook voldoende ruimte voor droge opslag.

Na bijna veertig jaar directeur/eigenaar te zijn geweest, heeft de heer Leendert Stam Sr. in 1999 zijn bedrijf overgedragen aan zijn beide zoons: Wim en Leon Stam. Voor hen is de mooie taak weggelegd om het voortbestaan van dit Dordtse familiebedrijf te continueren en de onderneming verder uit te bouwen, o.a. door nieuwe producten aan het productengamma toe te voegen. Een eerste stap werd al snel gezet door het verkrijgen van de exclusieve vertegenwoordiging van de Deense GranbyBox®, een multifunctionele vouwkist. Het bedrijf groeide in een aanzienlijk tempo door, mede dankzij de investeringen in vernieuwingen. In 2003 werd de eerste volledig automatische palletlijn operationeel en in 2008 werden twee droogkamers ingericht. In 2008/2009 werd de bouw van twee nieuwe hallen op het terrein aan de Bunsenstraat gerealiseerd, waarmee er 2500 m2 extra ruimte voor overdekte opslag bijgekomen is. Hier is ook de derde droogkamer ingericht. Aan het eind van 2009 werd een tweede automatische palletlijn opgeleverd. Ook in 2017 is er weer een nieuwe palletlijn aangeschaft. Hiermee is Stam Hout Pallets & Kisten B.V. klaar voor de toekomst.

Meer informatie?
Stuur een mailtje naar: react@stamhpk.nl

Ontwerp en realisatie: Avant Internet BV