meer dan 75 jaar ervaring

Stam Hout Pallets & Kisten B.V.: al meer dan 75 jaar uw betrouwbare leverancier.

Professioneel team

Kennis en ervaring: wij hebben de juiste knowhow in huis.

Scherp geprijsd

U wilt een scherpe prijs maar ook de beste kwaliteit? Welkom bij Stam Hout Pallets & Kisten B.V.

Kwaliteit

Kwaliteit is van onschatbare waarde: Uw product op de juiste manier naar de juiste plek!

Duurzaam

Duurzaamheid: de behoeften van heden, aansluiten op de toekomst zonder die in gevaar te brengen.

Snelle levering

Uw product zo snel mogelijk naar uw klant? Bel of mail ons!

-> MOET UW VERPAKKING HT-BEHANDELD ZIJN?

Veel gestelde vragen (bron SMHV)

1. Welk verpakkingshout valt onder de definitie ISPM 15? ISPM 15 geldt voor houten verpakkingen: d.w.z. hout of houtproducten (uitgezonderd papier), die gebruikt worden voor ondersteuning, bescherming of transport van goederen. Dit betreffen pallets, al dan niet met opzetranden en palletboxen, industriële verpakkingen, exportverpakkingen, kisten, kratten, haspels, stuwhout ect.

2. Welk verpakkingshout valt NIET onder de definitie van ISPM 15? Hout dat er NIET onder valt (tenzij een land kan onderbouwen dat maatregelen gerechtvaardigd zijn (zie het ISPM 15 internationaal landenoverzicht op de website van SMHV): 

* Bewerkte producten die tot stand komen middels een productieproces met hoge temperatuur en/of hoge druk, zoals spaanplaat, OSB, multiplex, fineer, mdf, hdf, trespa ect.

* Houtdeeltjes die als verpakkingsmateriaal worden gebruikt en max. 6 mm. dik zijn, vormen in fytosanitair opzicht geen risico. Dit hout valt niet onder de maatregel ISPM 15, tenzij een land kan onderbouwen dat maatregelen zijn gerechtvaardigd. Aanbevelingen van ISPM 15 is om gebruik te maken van ontschorst (Debarked = DB) hout.

* Bamboe producten vallen niet onder de definitie van hout in de ISPM 15 definiëring en daarmee geldt ISPM 15 niet voor bamboe producten. 

3. Valt (afval)hout dat bundels hout ondersteunt onde de maatregelen? Nee, hout dat bundels ondersteunt valt niet onder de definitie stuwhout maar moet aan de eisen van 'hout' voldoen.

4. Gelden de ISPM 15 eisen voor alle houtsoorten? De eisen gelden voor alle verpakkingshout ongeacht de houtsoort waarvan het gemaakt is. 

5. Mogen mijn behandelde gemarkeerde houten verpakkingen naast onbehandelde houten verpakkingen staan? Behandeld hout mag naast onbehandeld hout worden opgeslagen, maar het moet wel apart staan! Houten verpakkingen die eenmaal behandeld zijn, blijven als behandeld beschouwd.

6. Hoe lang kan een houten verpakking, die een behandeling heeft ondergaan, gebruikt worden? Een verpakking die eens behandeld is, wordt voor altijd als behandeld beschouwd, tenzijn de samenstelling van deze verpakking wijzigt, bijvoorbeeld door reparatie. De regels die u dient te hanteren bij reparatie, staan in de protocollen van ISPM 15 nationaal. Het risico op herbesmetting is minimaal, omdat het risico dat verpakkingshout weer in een bos terechtkomt, waar herbesmetting zou kunnen optreden, vrij klein is.

7. Is naast het merkteken op de verpakking, nog een apart certificaat nodig? Houten verpakkingen die zijn voorzien van het merkteken, bieden de garantie dat ze voldoen aan de eisen conform ISPM 15. Een apart behandel- of ander certificaat behoeft dan ook niet te worden verstrekt door de producent/reparateur/behandelaar/handelaar. Bovendien dient op de factuur specifiek te worden vermeld dat voo levering van behandelde producten, die voldoen aan de eisen van ISPM 15, de onderneming is opgenomen in het register van SMHV met verwijzing naar het registratienummer. Zodoende wordt gegarandeerd dat de leverancier daadwerkelijk bij SMHV is aangesloten. Slechts de verklaring dat de houten verpakking een hittebehandeling heeft ondergaan, voldoet niet. Leveranciers die voldoen aan de eisen uit ISPM 15 krijgen een uniek 3-cijferig registratienummer dat herkenbaar in het IPPC-merkteken op het hout moet zijn aangebracht. Dit merkteken is internationaal erkend.

Het HT-merkteken ziet er alsvolgt uit:

> NL = Landcode

> 000 = 3-cijferig registratienummer van behandelaar

> HT = Heat Treatment

 

Onze Specialismen

Onze visie

Contact

* Dit veld is verplicht